Według naukowców z Harvardu ludzie, którzy przeżyli zawał serca, są zagrożone cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym. Badanie 8300 Włochów, którzy przeżyli atak serca, wykazało, że po 3,5 roku prawie dwie trzecie z nich (62%) rozwinęło cukrzycę lub stan przedcukrzycowy.
HDL, zwany także „dobrym” cholesterolem, może mieć złą stronę, według badacza z University of Washington w Seattle. Odkryli, że wadliwe formy HDL mogą zwiększać ryzyko zawału serca. Jednak ogólnie substancja jest korzystna.
Po pierwsze, naukowcy powiedzieli nam, że wysoki poziom witaminy E nie jest tak dobry w zapobieganiu zawałowi serca. Późno naukowcy z Vanderbilt University Medical Center powiedzieli, że brak witaminy E w zapobieganiu zawałom serca wynika z niedostatecznej dawki.
Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła raport sugerujący, że ludzie mogą kod na punkty sławy the sims 4 umrzeć na choroby serca spowodowane długotrwałym narażeniem na nadmierny hałas. Brytyjscy lekarze odkryli, że 3 procent śmiertelnych zawałów serca i udarów było związanych z zanieczyszczeniem hałasem. Naukowcy z University College London twierdzą, że poziomy przekraczające 75 decybeli mogą w dużym stopniu podnieść ciśnienie krwi.
Nowe badanie na zwierzętach wykazało, że nadmierne ćwiczenia mogą pogorszyć wysokie ciśnienie krwi i progresję do niewydolności serca. Konsekwencje dla ludzi nie są jeszcze jasne, ale wyniki ostrzegają przed potencjalnymi szkodami, jakie zbyt wiele ćwiczeń może wyrządzić osobom z nieleczonym nadciśnieniem.
Związki roślinne - sterole i stanole - bardzo dobrze chronią ludzkie serce. Znajdują się w owocach, warzywach, orzechach i olejach. Jeśli dodasz 2 g jednego z nich do swojej codziennej diety, możesz obniżyć ryzyko chorób serca o 20 procent w ciągu 14 dni.
Niektóre osoby z wysokim ciśnieniem krwi rozwijają niewydolność serca, a inne nie. Naukowcy z Washington University School of Medicine w St. Louis odkryli, że za ten incydent odpowiada brak białka zwanego receptorem alfa związanym z estrogenem.
Przeciwutleniacze odgrywają ważną rolę w obronie przed chorobami serca. Jednak według naukowców z University of Utah zbyt dużo zredukowanego glutationu może przyczynić się do choroby. Wykazali, że przeładowanie tego przeciwutleniacza może powodować niewydolność serca.
Niedawne badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że spożywanie od dwóch do trzech filiżanek dziennie napojów zawierających kofeinę, w tym kawy, może zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu chorób serca o 31 procent.